Hvordan behandler du dit uld?

Jo bedre du behandler dit uld, jo længere og pænere holder det sig. Vi har samlet alle de bedste råd til at sikre din uld den længste levetid. Ulden kan sagtens holde sig pæn, selvom du ikke følger rådene slavisk. De er blot en vejledning til dig, som vil gøre det allerbedste for dit tøj.
 

Hvordan skal uld opbevares?

Ligesom med al øvrig strik anbefaler vi, at du opbevarer dit uld foldet i dit skab. Hvis det hænger på bøjle, risikerer det med tiden at trække sig skævt eller længere. Dog er reglen, at jo tungere strikken er, jo mere og jo længere vil den trække sig. De tynde uldkvaliteter kan fint hænge på bøjle uden at tage skade.
 

Hvor tit skal uld vaskes?

De tynde uldkvaliteter, som bæres tæt på kroppen, kan sagtens vaskes efter brug. De vil efter vask trække sig sammen til oprindelig form og størrelse. Hvis du følger vaskeanvisningen, sikrer du den mest skånsomme behandling af tøjet og forlænger levetiden, på trods af hyppig brug og vask.

Vi anbefaler dig derimod IKKE at vaske dit uldtøj særlig tit, hvis der er tale om deciderede ”striktrøjer”, som ikke er i direkte kontakt med huden. Merinould-strikken kan sagtens tåle maskinvask, men for at forlænge holdbarheden på overflade og pasform, anbefaler vi, at du kun vasker det, når det er absolut nødvendigt.

Har det taget lugt, kan du i stedet for at vaske det, hænge det på en bøjle i badeværelset, mens du bader, på den måde vil lugten forsvinde eller formindskes. Du kan også lufte det udenfor på samme måde. Undgå altid at hænge tøjet på snor med klemmer, da det vil efterlade mærker.
 

Hvordan skal uld vaskes?

Uld vaskes på håndvaske-/uldprogram i maskinen med lignende farver. Det kan tåle centrifugering – dog helst ikke højere end 400.
Vi anbefaler at bruge et uldvaskemiddel eller bare et vaskemiddel med lav PH-værdi. Følg doseringsanvisningerne på pakken.

Vi anbefaler liggetørring på et tørt, rent håndklæde for at undgå at strække tøjet. Undgå sollys og læg det ikke på en radiator under tørring.

BEMÆRK: Hvis der er tale om en blandingskvalitet (dvs. hvis det ikke er 100 % uld), skal det vaskes efter vaskeanvisningen for den fineste kvalitet. Dvs. er det blandet med kashmir, følges vaskeanvisningen for kashmir.
 

Skal jeg ikke vaske uld i hånden?

Hvis man vasker sit uld i hånden, er det hårdere for tøjet, fordi man risikerer at vride det ud af form, vride fibrene fra hinanden og skade formen. Samtidig har man ofte tendens til at vaske det varmere, end det kan tåle, når man selv skal temperere vandet fra vandhanen.
 

Kan jeg vaske uld i hånden?

Hvis du ikke har en vaskemaskine med håndvaske-/uldprogram, så kan du vaske det i hånden i en ren balje med lunkent vand. Undgå at vride eller twiste det. Lad det ligge i blød og klem blidt vandet igennem fibrene. Tryk så meget vand ud som muligt og tør det derefter i et rent håndklæde. Lad det efterfølgende liggetørre, som beskrevet ovenfor.
 

Uld-kashmir halstørklæde - Amazing Amy Hvordan fjerner jeg pletter?

Hvis dit uld får pletter, så vask det som anvist ovenfor. Du skal aldrig forsøge at gnubbe pletter af tøjet, da det vil ødelægge fibrene.
Kan du ikke selv få pletterne af, så kontakt et professionelt renseri.
 

Hvordan undgår jeg fnuller/pilling?

Uld har som alle andre naturmaterialer korte fibre og dermed risiko for pilling, men den er betydeligt mindre end ved kashmir, da uldens krusning griber bedre fast og skaber et mere stabilt garn. Pilling er mest sandsynligt under armene og på undersiden af ærmerne, men det kan også forekomme andre steder, hvor tasker, remme, smykker eller andet tøj kan gnide mod ulden.

Pilling kan også forekomme, hvis du ikke vasker tøjet rigtigt. For skrappe vaskemidler kan svække og nedbryde uld-fibrene, ligesom gnidning mod andet tøj under vask kan betyde, at løse fibre bindes sammen og piller tøjets overflade. 
 

Hvordan fjerner jeg fnuller/pilling?

Vi anbefaler IKKE, at du barberer pilling af din uld-style, da du så risikerer at skære de øvrige fibre over og dermed laver endnu flere fiberender, som kan pille. Vi anbefaler i stedet at du forsigtigt fjerner det med fingrene.

Læs mere om uld her