Hvordan behandler du dit angora?

Jo bedre du behandler dit angora, jo længere og pænere holder det sig. Vi har samlet alle de bedste råd til at sikre dit angora den bedste behandling. Angora bliver ikke nødvendigvis ødelagt, hvis du ikke følger rådene slavisk. Men rådene kan hjælpe dig med at gøre det allerbedste for dit tøj.
 

Hvor tit skal angora vaskes?

Vi anbefaler dig IKKE at vaske dit angora særlig tit.
Har det taget lugt, kan du i stedet for at vaske det, hænge det på en bøjle i badeværelset, mens du bader, på den måde vil lugten forsvinde eller formindskes. Du kan også lufte det udenfor på samme måde.
 

Hvordan skal angora vaskes?

Angora vaskes på et håndvaskeprogram i maskinen (max 400 centrifugering) med lignende farver.
Brug et specielt vaskemiddel. Du kan vælge at købe et specielt angora-vaskepulver eller bruge et almindeligt uldvaskemiddel. Følg doseringsanvisningen på pakken.
Vi anbefaler vaskemiddel med lav PH-værdi.

Angoraen rulles tør i et rent håndklæde og skal derefter liggetørre på et tørt håndklæde.
Undgå sollys og læg det ikke på en radiator under tørring.
 

Skal jeg ikke vaske angora i hånden?

Hvis du selv vasker dit angora i hånden, er det hårdere for tøjet, fordi du risikerer at vride det ud af form, vride fibrene fra hinanden og skade formen. Samtidig har man ofte tendens til at vaske det varmere, end det kan tåle, når man selv skal temperere vandet fra vandhanen.
 

Kan jeg vaske angora i hånden?

Hvis du ikke har en vaskemaskine med håndvaskeprogram, kan du vaske det i hånden i en ren balje med lunkent vand. Undgå at vride eller twiste det. Lad det ligge i blød og klem blidt vandet igennem fibrene. Tryk så meget vand ud som muligt og tør det derefter i et rent håndklæde. Lad det efterfølgende liggetørre som beskrevet ovenfor.
 

Hvordan fjerner jeg pletter?

Hvis dit angora får pletter, så vask det som anvist ovenfor. Du skal aldrig forsøge at gnubbe pletter af tøjet, da det vil ødelægge fibrene og give en anden overfalde på det sted, hvor du har gnubbet på pletten.
Kan du ikke selv få pletterne af, så kontakt et professionelt renseri.
 

Hvordan undgår jeg fnuller/pilling?

Pilling er mest sandsynligt under armene og på undersiden af ærmerne, men det kan også forekomme andre steder, hvor tasker, remme, smykker eller andet tøj kan gnide mod tøjet. Pilling kan også forekomme, hvis du ikke vasker tøjet rigtigt. For skrappe vaskemidler kan svække og nedbryde angora-fibrene, ligesom gnidning mod andet tøj under vask kan betyde, at løse fibre bindes sammen og piller tøjets overflade.

En vis mængde pilling må dog forventes på angora – selv på testede kvalitetsprodukter. Det er en udbredt misforståelse, at fældning har noget med angoraens kvalitet at gøre. Fældning er et uundgåeligt fænomen, når man snakker angora, fordi fibrene er meget korte. Det kan reduceres ved at vaske strikken og putte den i fryseren, så fibrene trækker sig mere sammen.  
 

Hvordan fjerner jeg fnuller/pilling?

Vi anbefaler IKKE, at du barberer pilling af din angora-style, da du så risikerer at skære de øvrige fibre over og dermed laver endnu flere fiberender, som kan pille. Samtidig vil det ”pelsede” look, som Angora naturligt har, tage skade af barberingen, og den ensartede overflade vil forsvinde. Vi anbefaler i stedet, at du forsigtigt fjerner det med fingrene.
 

Hvordan skal angora opbevares?

Ligesom med al øvrig strik anbefaler vi, at du opbevarer dit angora foldet i dit skab. Hvis det hænger på bøjle, risikerer det med tiden at trække sig skævt eller længere. Dog er reglen, at jo tungere strikken er, jo mere og jo længere vil den trække sig.

Fordi angora-fibrene naturligt vil ”smitte af”, vil vi ikke anbefale, at du opbevarer din angora-strik op af andre beklædningsgenstande i skabet, som tiltrækker smuds, støv og hår.

Læs mere om angora her