Kashmir 

Hvad er kashmir?

Kashmir består – som alle andre garner – af fibre. Kashmir-fibrene stammer fra halsen og bugen af kashmir-geden, som lever i Himalayabjergene i Mongoliet. Hårene er syv gange tyndere og dermed finere og blødere end uld. Det gør kashmir til den allerfineste – og dyreste – kvalitet i den animalske fiberfamilie.

Kashmir har nogle helt enestående fibre, der isolerer, når det er koldt, og virker kølende, når det er varmt. Det er naturens måde at tilpasse kashmir-geden til Himalayas ekstreme klima med ned til minus 50 grader om vinteren og stegende hede om sommeren.
 

Hvilke gode egenskaber har kashmir?

Kashmir har to primære styrker. For det første er det et fantastisk flot materiale, som ser super-eksklusivt og lækkert ud, og for det andet er det helt utrolig behageligt at have på.

Kashmir har desuden alle de specielle egenskaber og fordele, som alle animalske fibre (som fx uld og silke) har. Det er smudsafvisende, det har en super-god isoleringsevne, det krøller mindre, og det er mere elastisk end syntetiske kvaliteter.

Kashmir har ikke samme slidstyrke som uld, men det kan vi kompensere for ved kun at bruge kvalitetstestet kashmir.
 

Hvilken slags kashmir arbejder vi med?

Der findes flere forskellige kashmir-kvaliteter, og det, der for alvor betyder noget for kvaliteten, er hårfibrenes længde. Jo længere fibrene er, jo færre ender er der i garnet. Og det er netop de løse ender, som skaber de små nullere i materialet – kaldet pilling. Jo finere en kashmir-kvalitet du vælger, jo mindre vil den pille.

Det er dog vigtigt at understrege, at det aldrig 100 % kan undgås, at kashmir piller. Modsat syntetiske fibre, som kan laves i uendelig længder, så vil kashmir-fibrenes ender løsne sig ved brug. Det kan ikke undgås, men det kan minimeres ved at vælge de bedste kashmir-kvaliteter.

Og det gør vi. Vi får foretaget pilling-tests på vores kashmir-kvaliteter gennem lang tid for at sikre, at de piller mindst muligt.

Vi arbejder med den klassiske 12gg (gauge) strik for kashmir. Det er den perfekte striktykkelse til strik, som kan bruges hele året.
 

50 % uld, 50 % kashmir 

Denne halv-halv-kvalitet begejstrede os det øjeblik, vi fik den mellem hænderne. Kombinationen af uld og kashmir giver et ekstremt blødt materiale, som forener kashmirens blødhed med uldens stabilitet og slidstyrke. Samtidig betyder ulden, at kvaliteten fnulrer – eller piller – mindre, end ren kashmir ville gøre.

Blandingskvaliteten har et lidt andet look end den rene kashmir, den er lidt mindre fluffy i overfladen, men stadig dejlig blød. Samtidig gør det faktum, at uld er billigere end kashmir, at denne kvalitet rent prismæssigt er et rigtig godt kompromis mellem uld og kashmir.

Læs mere om hvordan du skal vaske, behandle og opbevare dit kashmir her